Placek pełen botwinki i koziego sera - Spektrum smaku

Placek pełen botwinki i koziego sera

15:16:00

Zainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;))



Placek z botwinką i kozim serem:

Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g) 
  • 1 jajko 
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 500 g botwinki bez buraczków
  • 250 ml jogurtu bałkańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera koziego w plastrach
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa

Do dzieła:

Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało miskę można przykryć wilgotną ściereczką.
Umytą i pozbawioną korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę.
Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem  oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor.





A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy ;)



Spróbuj także innych przepisów

3 komentarze

  1. fajne pomysły i pięknie wyglądają, na pewno coś z tego wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no robi wrażenie :)) witaj wśród szalonych blogerek, różniście zorientowanych ! :)) ... często na pyszne żarełko; przepis na placek super...pozdrawiam serdecznie ML

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę, świetny pomysł. Leci do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Daj mi znać :)