Małe placuszki z cukinii - Spektrum smaku

Małe placuszki z cukinii

23:54:00


Jak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka
z sosem jogurtowo-czosnkowym
.

Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :)
Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni.
Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :)

Składniki:

Placki:
  • 1 nieduża cukinia (ok. 300g.)
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 jajka
  • odrobina oliwy do smażenia
  • sól
    Sos:
    • 150g jogurtu naturalnego
    • 150g jogurtu greckiego
    • świeżo mielony pieprz
    • kilka listków bazylii
    • 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor


    Do dzieła:
    Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem. Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli.
    Łączymy ze sobą dwa jogurty  i dodajemy pokrojone listki bazylii. Pomidor kroimy w dużą kostkę, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do jogurtu :) Gotowe.
    Proponuję przekładać placki smarując je kolejno sosem - tak aby powstała mała wieża :) Smacznego!

      Spróbuj także innych przepisów

      0 komentarze

      Smakowało? Daj mi znać :)