Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami - Spektrum smaku

Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami

22:32:00


Pomysł na ten kolorowy makaron wpadł mi do głowy, kiedy marzłam dziś w mokrym tramwaju :) Jak widać - szara łódzka aura nie jest taka paskudna i przygnębiająca, na jaką się zapowiadała.

Tak dużo kolorów na talerzu to coś, co sprawia, że uśmiecham się jeszcze szerzej... :) A wy? Lubicie nacieszyć się widokiem dobrego jedzenia?


Składniki: 1-2 porcje
  • 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagiatelle (u mnie Lubella)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 8 krewetek tygrysich bez pancerza
  • 4 czarne oliwki
  • przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz  czarny
    i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber, sok z cytryny
  • oliwa z oliwek extra virgin
Do dzieła:
Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek
i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przyprawiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie tradycyjnie atomizer :)). Jeden ząbek czosnku kroimy
w plasterki i wrzucamy do krewetek.
Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy.
Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia
w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki.  Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut. Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

PS. 1 Do krewetek możecie użyć gotowego zestawu przypraw z cyklu "Przyprawa do ryb i owoców morza"
PS. 2 Całość udekorowałam tartą skórką z cytryny i zielonym ogórkiem.




Spróbuj także innych przepisów

2 komentarze

  1. Zrobiłam :) Co prawda nie wyszło mi takie ładne jak na zdjęciu, bo z braku foremek robiłam w zwykłym naczyniu żaroodpornym, ale w smaku pyszne :) Jedyna modyfikacja - dorzuciłam jeszcze starty parmezan.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Daj mi znać :)