Zielone szparagi z krewetkami - Spektrum smaku

Zielone szparagi z krewetkami

20:56:00

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż Makaron z sosem pomidorowym, idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :)


Składniki:

  • 200g zielonych szparagów
  • 9 krewetek tygrysich
  • pół pomidora
  • 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól ziołowa, 
  • oliwa z oliwek
  • "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari

Do dzieła:

Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając je obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe :)



Spróbuj także innych przepisów

6 komentarze

  1. Moze nie calkiem na studencka kieszen (wiadomo, krewetki) - ale z drugiej strony nawet student zasluguje na odrobine rozpusty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to mit że ceny krewetek są niebotyczne :) można dostać naprawdę dobre owoce morza w przyzwoitych cenach ;) oczywiście jeśli nie przelicza się wszystkiego na kraty piwa, jak to czasem u studentów bywa ;)

      Usuń
  2. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wykwintne danie. Zjadłabym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Daj mi znać :)