Malutkie pierożki z twarogiem

czwartek, 26 lipca 2012

Ok, skoro o pierogach mowa, mała wersja cudnie delikatnych pierożków - tym razem ze słodkim twarożkiem. Tak, od wczoraj nadużywam słowa "cudnie" :))

Składniki: (na duuużo malutkich pierożków)
  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka miękkiego masła
  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • słodzik w proszku*
  • sól
*ja używam Sussina Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem

Do dzieła:
Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie, twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego 2 płaskie łyżeczki słodziku i dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica przeciętnej szklanki :) Gotujemy tak samo jak w przepisie na Pierogi z jagodami. Ja podaję je z domowym sokiem z malin! Pycha! :)


9 komentarzy

  1. Ale urocze to ostatnie zdjęcie. Takie... działa na moje poczucie estetyki. ;)
    Btw. też używam czasem tego słodziku, z tych wszystkich jest najlepszy. Ew. Stewia.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo bardzo mi się podoba tło pierwszego obrazka :-) i pierożki takie zjadałabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam malutkie pierożki.
    Twoje wyglądają wybornie.
    I pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe urokliwie. :)Piękna masz zastawę. Bardzo lubię takie klimaty.
    Pozdrawiam
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być obłędne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają na prawdę pysznie! Nigdy nie próbowałam pierogów z samym serem ale z tym owocowym sosem muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smakują wyśmienicie! :))) próbowałam także z domowym sokiem z czarnej porzeczki - zestawienie wyborne, tylko serek trzeba nieco bardziej dosłodzić :)

      Usuń