Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne - Spektrum smaku

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne

11:13:00

Przeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie"
i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :)

Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;)
Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :)


Składniki:
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej
  • 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej 
  • duuużo ziaren słonecznika


Do dzieła:
Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu).
Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora, w ciepłe miejsce w misce oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszły wasze bułki :)

Caro & Ciri the Cat ;*

Spróbuj także innych przepisów

3 komentarze

  1. Bułeczki jak najbardziej pyszne ;) Zamiast pełnego ziarna pszennej użyłam pszenną tortową. Oczywiście zbytni ze mnie leniuch żeby wyrabiać ciasto jeszcze 15 min po wyrośnięciu więc męczyłam je jakieś 5 min. Bułeczek wyszło ok12 różnego rozmiaru :D Polecam wypróbować - następnym razem spróbuje je przerobić na bagietki :D Sprężyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udały! Broni masowego rażenia mamy aż nad to :) Ściskam!

      Usuń
  2. Dodaje się do obsewowanych i do listy blogów na moim blogu :) U mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Daj mi znać :)