Kapusta z czerwonym pesto i warzywa z patelni

niedziela, 22 grudnia 2013

Co zrobić, kiedy kapusta gotowana na gołąbki nagle... No cóż, przestaje się na gołąbki nadawać, z racji zbyt długiej kąpieli? ;) Moja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :)


Składniki: (na 2 porcje)
  • 1/4 główki ugotowanej kapusty
  • worek świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • pół papryki
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 7-10 suszonych pomidorów
  • odrobina wędzonego białego sera
    (u nas "swojski" krowi w ziołach)
  • czerwone pesto domowe
    (jeśli ktoś chciałby na nie przepis -
    proszę o info w komentarzu :))
Do dzieła:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;)

Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;)


PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę w której gotujemy kapustę. Resztę smaku buduje oliwa z suszonych pomidorów, oliwki i ser.
PPS. Wędzony ser krowi możecie śmiało zastąpić innym, równie intensywnym w zapachu i smaku serem.

1 komentarz