Orzechowe love - Spektrum smaku

Orzechowe love

22:34:00



Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą! 
Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów
  • odrobina startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • konfitura śliwkowa
  • cukier puder

Do dzieła:
Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie.
Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie ciasteczek zróbcie okienko.
Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem.


Spróbuj także innych przepisów

5 komentarze

  1. Mimo tego, że jest już po świętach te ciasteczka zachęciły mnie do tego, aby sobie je upiec, może na sylwestra ? W mojej kuchni już dawno nie było orzechów, niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Każda okazja jest dobra na tak pyszne ciastka :)

      Usuń
  2. Ooooo kurczę! Zakochałem się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla tych, którzy nie lubią orzechów, to świetny sposób na przemycenie ich. ;) Proponuję zastąpić mąkę pszenną, tą kokosową. Dodaje się jej jednak mniej. Jest o wiele smaczniejsza, a i ciasteczka będą pożywniejsze:) No i przede wszystkim mąka kokosowa jest bezglutenowa. Idealna dla chorych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, opcja gluten free jak najbardziej fajna :) niebawem przygotuje kilka takich przepisów

      Usuń

Smakowało? Daj mi znać :)