Bezglutenowe racuchy jak u babci i wizyta w TVP3 - Spektrum smaku

Bezglutenowe racuchy jak u babci i wizyta w TVP3

20:16:00

Dzisiejszej wizycie w łódzkiej telewizji śniadaniowej Budzi się ludzi TVP3 towarzyszyło smakowite pichcenie! 



Przygotowałam specjalnie z myślą o moich czytelnika z alergiami -  bezglutenowe racuszki 
z jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha!

Poniżej krótki przepis i kilka zdjęć z planu telewizyjnego.

Składniki:
  • 1,5 szklankimąki ryżowej 
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży 
  • 3 szklanki mleka bez laktozy / roślinnego
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 jabłko 
  • masło klarowane do smażenia
Dodatki:
  • Banan
  • Borówki 
  • Miód gryczany
  • Jogurt naturalny
  • Pestki słonecznika


Do dzieła:
Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :)
Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem.
Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią. 
Podajemy z jogurtem, owocami, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami :) świetnie sprawdzi się tu masło orzechowe lub tahini! 

Kto oglądał program? :) Jeśli przegapiliście poranna emisję, możecie obejrzeć wielki skrót odcinka tutaj. Niestety materiał został przycięty tak bardzo, że brakuje nawet wstępu i zapowiedzi śniadania :) 

 

fot. Paweł Krajnik i Igor Jankowski


Spróbuj także innych przepisów

0 komentarze

Smakowało? Daj mi znać :)