Sery - Spektrum smaku

Sery

Domowa deska serów:


Na desce powinno się znaleźć miejsce dla różnych gatunków serów: twardych (np. parmezan), pikantnych, delikatnych oraz pleśniowych (np. Roquefort, Blue). Dodajmy dla urozmaicenia sery z dodatkami (np. Speziato i Boschetto). Bez obaw łączymy sery z mleka krowiego z serami owczymi (hiszpański Manchego, włoskie Pecorino Toscano lub pleśniowy Basajo) oraz kozimi.
Układając sery na półmisku lub desce, zaczynamy od najłagodniejszego, a potem – podążając zgodnie z ruchem wskazówek zegara – dokładamy sery coraz mocniejsze w smaku. Podczas degustacji serów kierujemy się również metodą zaczynając od najłagodniejszych a kończąc na najbardziej intensywnych.




Jeśli sery - to najlepiej z winem.


• schłodzony szampan jest idealną parą dla wszystkich rodzajów sera. 
• do serów twardych i półtwardych podajemy wina czerwone, wytrawne. 
• sery kozie idealnie komponują się z winem różowym oraz białym wytrawnym lub lekkim czerwonym. 
• do serów ostrych z niebieską pleśnią w typie Roqueforta podajemy wina słodkie. W łączeniu serów z winem nie ma sztywnych zasad, więc warto wybrać połączenia na bazie własnych doświadczeń i eksperymentów. Pamiętajmy także o odpowiedniej temperaturze wina oraz czasie otwarcia butelki. 






źródło: Alma