Winnica - Spektrum smaku

Winnica

Wino, a temperatura.

Wino wymaga odpowiedniego podania. Ważną rolę odgrywa głównie temperatura, ale również sposób i czas otwarcia butelki przed jedzeniem. Istotną rolę odgrywa również dekantacja (oddzielenie wina od osadu). W przypadku win młodych zaraz po otwarciu dobrze jest je przelać do karafek, aby ich charakterystyczna cierpkość trochę złagodniała dzięki bardziej intensywnemu natlenieniu.


Wina białe – 10 – 12 st. C
Wina czerwone młode – 14-16 st. C
Wina czerwone dojrzałe – 17-20 st. C
Wina różowe – 9-12 st. C
Wina musujące – 7-8 st. C



Wino, a kieliszki.

Podstawowa zasada przy doborze kieliszków opiera się na założeniu, że wina musujące podajemy w kieliszkach wysokich, czerwone w kieliszkach z czaszą większą, białe z mniejszą. Wodę również możemy podawać w kieliszkach. Na wodę rezerwujemy wtedy kieliszki największe.
Ważne jest aby kieliszki do degustacji wina były przezroczyste, nie kolorowe ponieważ wyklucza to możliwość oceny sukni (barwy) wina.



źródło: Alma