Bezglutenowe racuchy z jabłkami bez cukru i laktozy

poniedziałek, 12 lutego 2024




Śniadanie idealne nie istnie... A jednak! Te bezglutenowe racuchy z jabłkami i bez dodatku cukru to puszyste śniadaniowe niebo. Szybkie do przygotowania na walentynkowe śniadanie w łóżku... lub do zabrania do biura :) 

Poniżej przepis bez glutenu — ale wystarczy zamienić mąkę na zwykłą pszenną typ 500 i macie klasyczne racuchy.


Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej (polecam uniwersalny mix do wypieków)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 150 g napoju sojowego bez cukru lub mleka bez laktozy
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • masło do smażenia


Do dzieła:

Do dużego kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza jabłkiem) i blendujemy na jednolitą gęstą masę, która następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małe cienkie kawałki jabłko i dokładnie mieszamy.

Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką lub sylikonową szpatułką i smażymy na maśle na niewielkim ogniu, aż ciasto się zetnie. Następnie przerzucamy je na drugą stronę. Ja używam teflonowej głębokiej patelni i przykrywam racuchy na czas smażenia, dając im czas na wyrośnięcie. 

Podaj z ulubionymi dodatkami, lub tak jak ja — z pudrem z erytrytolu.

Smacznego!



Prześlij komentarz