Śniadanie idealne nie istnie... A jednak! Te bezglutenowe racuchy z jabłkami i bez dodatku cukru to puszyste śniadaniowe niebo. Szybkie do przygotowania na walentynkowe śniadanie w łóżku... lub do zabrania do biura :)
Poniżej przepis bez glutenu — ale wystarczy zamienić mąkę na zwykłą pszenną typ 500 i macie klasyczne racuchy.
Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej (polecam uniwersalny mix do wypieków)
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 150 g napoju sojowego bez cukru lub mleka bez laktozy
- 4 łyżki erytrytolu
- 1 jabłko
- szczypta soli
- masło do smażenia
Do dzieła:
Do dużego kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza jabłkiem) i blendujemy na jednolitą gęstą masę, która następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małe cienkie kawałki jabłko i dokładnie mieszamy.
Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką lub sylikonową szpatułką i smażymy na maśle na niewielkim ogniu, aż ciasto się zetnie. Następnie przerzucamy je na drugą stronę. Ja używam teflonowej głębokiej patelni i przykrywam racuchy na czas smażenia, dając im czas na wyrośnięcie.
Podaj z ulubionymi dodatkami, lub tak jak ja — z pudrem z erytrytolu.
Smacznego!
Prześlij komentarz