Szybkie pierniczki bezglutenowe

piątek, 18 grudnia 2020

 


Święta Bożego Narodzenia już na horyzoncie, więc to ostatnia chwila na pieczenie i dekorowanie pierniczków! Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe pierniczki bez laktozy, które są wspaniale korzenne. Jeśli szukacie zwykłego przepisu, zapraszam tutaj: Pierniczki LAST MINUTE!  

 Składniki:

  • 500g mąki bezglutenowej, polecam Schar Mix C - Mix Pâtisserie
  • 4 łyżki miodu lub inne dowolne słodkości wg uznania
    (jeśli nie zamierzacie lukrować ciastek - dodajcie więcej słodyczy)
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia GF
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżki wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Do dzieła:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne ciasto, które po podsypaniu na desce da się rozwałkować. Wodę lub mleko dodajcie stopniowo wg potrzeby. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, a w między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C z termoobiegiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm płaty i wykrawamy pierniczki, najlepiej od razu układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w 180'C, aż ciasteczka się zarumienią.

Proponuję wstawić na próbę kilka ciastek i po upieczeniu sprawdzić czy są satysfakcjonująco słodkie i korzenne, czy może wymagają doprawienia. :)

 

Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako ozdoby choinkowe, wystarczy, że przed pieczeniem zrobicie w nich dziurkę wykałaczką. 





Świąteczne domowe wypieki

3 komentarze

  1. Czy te ciasteczka mogą leże. Np 3tyg w pudełku? I czy potem są miękkie czy należy dodać skórkę z jabłka żeby zmiękły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spektrum Smaku17 grudnia 2021 16:08

      U nas nigdy nie przetrwały tak długo :) ale jeśli zależy Państwu na miękkości polecam dodać skórkę :)

      Usuń