Święta Bożego Narodzenia już na horyzoncie, więc to ostatnia chwila na pieczenie i dekorowanie pierniczków! Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe pierniczki bez laktozy, które są wspaniale korzenne. Jeśli szukacie zwykłego przepisu, zapraszam tutaj: Pierniczki LAST MINUTE!
Składniki:
- 500g mąki bezglutenowej, polecam Schar Mix C - Mix Pâtisserie
- 4 łyżki miodu lub inne dowolne słodkości wg uznania
(jeśli nie zamierzacie lukrować ciastek - dodajcie więcej słodyczy) - 3 duże jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia GF
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki kakao
- 2-3 łyżki wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Do dzieła:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne ciasto, które po podsypaniu na desce da się rozwałkować. Wodę lub mleko dodajcie stopniowo wg potrzeby. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, a w między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C z termoobiegiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm płaty i wykrawamy pierniczki, najlepiej od razu układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w 180'C, aż ciasteczka się zarumienią.
Proponuję wstawić na próbę kilka ciastek i po upieczeniu sprawdzić czy są satysfakcjonująco słodkie i korzenne, czy może wymagają doprawienia. :)
Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako ozdoby choinkowe, wystarczy, że przed pieczeniem zrobicie w nich dziurkę wykałaczką.
Super świąteczne pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńCzy te ciasteczka mogą leże. Np 3tyg w pudełku? I czy potem są miękkie czy należy dodać skórkę z jabłka żeby zmiękły ?
OdpowiedzUsuńU nas nigdy nie przetrwały tak długo :) ale jeśli zależy Państwu na miękkości polecam dodać skórkę :)
Usuńmnóstwo ciekawych inspiracji!
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis
OdpowiedzUsuń