Święta Bożego Narodzenia już na horyzoncie, więc to ostatnia chwila na pieczenie i dekorowanie pierniczków! Dziś przygotowałam przepis na wegańskie, bezglutenowe pierniczki bez laktozy, które są wspaniale korzenne.
Spróbuj też moich przepisów na:
Składniki:
- 500g mąki bezglutenowej, u mnie ta mąka marki Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - 4 łyżki cukru lub ulubionego słodzika (jeśli nie zamierzacie lukrować ciastek - dodajcie więcej słodyczy)
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki kakao
- 2-3 łyżki napoju roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Do dzieła:
- Siemię lniane mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, energicznie mieszając do uzyskania kleistej, lekko lejącej konsystencji.
- Banana rozdrabniamy widelcem lub blendujemy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne ciasto, które da się rozwałkować. Napój roślinny dodajcie stopniowo wg potrzeby.
- Po wyrobieniu ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180'C z termoobiegiem.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm płaty i wykrawamy pierniczki, najlepiej od razu układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10 minut w 180'C, aż ciasteczka się zarumienią.
Proponuję wstawić na próbę kilka ciastek i po upieczeniu sprawdzić, czy są satysfakcjonująco słodkie i korzenne, czy może wymagają doprawienia. :)
Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako ozdoby choinkowe, wystarczy, że przed pieczeniem zrobicie w nich dziurkę wykałaczką.




Super świąteczne pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńCzy te ciasteczka mogą leże. Np 3tyg w pudełku? I czy potem są miękkie czy należy dodać skórkę z jabłka żeby zmiękły ?
OdpowiedzUsuńU nas nigdy nie przetrwały tak długo :) ale jeśli zależy Państwu na miękkości polecam dodać skórkę :)
Usuńmnóstwo ciekawych inspiracji!
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis
OdpowiedzUsuń