Pierniczki last minute

wtorek, 20 grudnia 2016


Wigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • mielony cynamon, kardamon i goździki
    (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika)
  • kilka łyżek ciepłej wodylukier klasyczny:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Do dzieła:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy, a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty. 
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut.

Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji.




Świąteczne domowe wypieki

2 komentarze