Szybkie i bezglutenowe przekąski na Halloween party? Proszę bardzo! 😎👻🎃 Mam dla Was 3 banalnie proste w przygotowaniu, wytrawne przystawki:
🖖 paluchy wiedźmy
🧹 miotła czarownicy
🤕 mumia
Składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki bezglutenowej — u mnie najlepiej sprawdza się marka Schär
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- garść siekanych zielonych oliwek
- 1 jajko
Pozostałe składniki:
- dobrej jakości parówki
Polecam Wam ekologiczne parówki bez azotynów, barwników i innych atrakcji od Mięsnej Paczki. Z kodem: spektrumsmaku macie 50 zł rabatu na pierwsze zamówienie - kabanosy
- plastry żółtego sera
- ketchup, majonez
- pestki dyni
- ziarna pieprzu
- ulubiony dip pomidorowy
- patyczki do szaszłyków
Do dzieła:
- Świeże drożdże: rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut. Kiedy drożdże się spienią, czyli zaczną pracować — dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy.
- Suche drożdże: pomijamy krok zaprawiania i od razu zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto odkładamy na godzinę, przykryte ściereczką aż podrośnie.
- Paluchy: Formujemy paluchy, czubek palca smarujemy odrobiną oliwy, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni.
- Mumie: Parówki kroimy na pół, zrobimy dwa nacięcia X na dole, nabijamy je na patyki do szaszłyków i owijamy ciastem.
Paluchy i parówki wkładamy do piekarnika, te pierwsze na 10-15 minut na 180°C, a parówki trochę krócej, tylko do zarumienienia ciasta. Oczy robimy z majonezu i pieprzu.
- Miotełki z kabanosów: kiełbaski umoczone w ketchupie owijamy naciętymi paskami z żółtego sera. Całość możecie związać dla bajeru szczypiorkiem :)
Gotowe! Smacznego! :)
----------------------
Przepis pojawił się również w hallowenowym odcinku Pogotowia Kulinarnego Radia Łódź, w który miałam przyjemność być gościem! :)
Prześlij komentarz