Szybkie i bezglutenowe przekąski na Halloween?
Proszę bardzo! 😎👻🎃
Mam dla Was 3 banalnie proste w przygotowaniu, wytrawne przystawki:
🖖 paluchy wiedźmy
🧹 miotła czarownicy
🤕 mumia
Składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- garść siekanych oliwek
- 1 jajko
Pozostałe składniki:
- dobrej jakości parówki
Polecam Wam ekologiczne parówki bez azotynów, barwników i innych atrakcji od Mięsnej Paczki. Z kodem: spektrumsmaku macie 10% rabatu na pierwsze zamówienie - kabanosy
- plastry żółtego sera
- pestki dyni
- ziarna pieprzu
- ulubiony dip
- patyczki do szaszłyków
- majonez i ketchup do montażu :)
Do dzieła:
- Świeże drożdże: rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut. Kiedy drożdże się spienią, czyli zaczną pracować - dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy.
- Suche drożdże: pomijamy krok zaprawiania i od razu zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 1 godzinę, aż podrośnie.
- Paluchy: z ciasta formujemy paluchy, czubek palca smarujemy odrobiną oliwy, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni.
- Mumie: parówki kroimy na pół, robimy dwa nacięcia X na dole, nabijamy je na patyki do szaszłyków i owijamy ciastem.
Paluchy i parówki wkładamy do piekarnika.
- paluchy na 10-15 minut na 180°C
- parówki trochę krócej, tylko do zarumienienia ciasta > po ostudzeniu oczy robimy z majonezu i pieprzu.
Gotowe! Smacznego! :)
Przepis pojawił się również w hallowenowym odcinku Pogotowia Kulinarnego Radia Łódź, w który miałam przyjemność być gościem! :)
.jpg)


Prześlij komentarz