Bezglutenowe przekąski na Halloween!

poniedziałek, 29 października 2018



Szybkie i bezglutenowe przekąski na Halloween party? Proszę bardzo! 😎👻🎃 Mam dla Was 3 banalnie proste w przygotowaniu, wytrawne przystawki:

🖖 paluchy wiedźmy
🧹 miotła czarownicy
🤕 mumia
Szczegóły przepisu i składniki znajdziecie poniżej.

Składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki bezglutenowej — u mnie najlepiej sprawdza się marka Schär
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • garść siekanych zielonych oliwek
  • 1 jajko
Pozostałe składniki:
  • dobrej jakości parówki
    Polecam Wam ekologiczne parówki bez azotynów, barwników i innych atrakcji od Mięsnej PaczkiZ kodem: spektrumsmaku macie 50 zł rabatu na pierwsze zamówienie
  • kabanosy
  • plastry żółtego sera
  • ketchup, majonez
  • pestki dyni
  • ziarna pieprzu
  • ulubiony dip pomidorowy
  • patyczki do szaszłyków

Do dzieła:
  • Świeże drożdże: rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut. Kiedy drożdże się spienią, czyli zaczną pracować — dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy. 
  • Suche drożdże: pomijamy krok zaprawiania i od razu zagniatamy ciasto. 
Wyrobione ciasto odkładamy na godzinę, przykryte ściereczką aż podrośnie. 
  • Paluchy: Formujemy paluchy, czubek palca smarujemy odrobiną oliwy, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni. 
  • Mumie: Parówki kroimy na pół, zrobimy dwa nacięcia X na dole, nabijamy je na patyki do szaszłyków i owijamy ciastem. 
Paluchy i parówki wkładamy do piekarnika, te pierwsze na 10-15 minut na 180°C, a parówki trochę krócej, tylko do zarumienienia ciasta. Oczy robimy z majonezu i pieprzu. 
  • Miotełki z kabanosów: kiełbaski umoczone w ketchupie owijamy naciętymi paskami z żółtego sera. Całość możecie związać dla bajeru szczypiorkiem :)

Gotowe! Smacznego! :)

----------------------

Przepis pojawił się również w hallowenowym odcinku Pogotowia Kulinarnego Radia Łódź, w który miałam przyjemność być gościem! :) 


Prześlij komentarz