Bezglutenowe przystawki na Halloween!

poniedziałek, 29 października 2018



Szybkie i bezglutenowe przekąski na Halloween?
Proszę bardzo! 😎👻🎃 

Mam dla Was 3 banalnie proste w przygotowaniu, wytrawne przystawki:

🖖 paluchy wiedźmy
🧹 miotła czarownicy
🤕 mumia

    Składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:
    • 250 g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana
      z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
    • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20g świeżych
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka oliwy
    • 150 ml ciepłej wody
    • szczypta soli
    • garść siekanych oliwek
    • 1 jajko
    Pozostałe składniki:
    • dobrej jakości parówki
      Polecam Wam ekologiczne parówki bez azotynów, barwników i innych atrakcji od Mięsnej PaczkiZ kodem: spektrumsmaku macie 10% rabatu na pierwsze zamówienie
    • kabanosy
    • plastry żółtego sera
    • pestki dyni
    • ziarna pieprzu
    • ulubiony dip
    • patyczki do szaszłyków
    • majonez i ketchup do montażu :)

    Do dzieła:
    • Świeże drożdże: rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut. Kiedy drożdże się spienią, czyli zaczną pracować - dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy. 
    • Suche drożdże: pomijamy krok zaprawiania i od razu zagniatamy ciasto. 
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 1 godzinę, aż podrośnie. 
    • Paluchy: z ciasta formujemy paluchy, czubek palca smarujemy odrobiną oliwy, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni. 
    • Mumie: parówki kroimy na pół, robimy dwa nacięcia X na dole, nabijamy je na patyki do szaszłyków i owijamy ciastem. 
    Paluchy i parówki wkładamy do piekarnika.
    • paluchy na 10-15 minut na 180°C
    • parówki trochę krócej, tylko do zarumienienia ciasta > po ostudzeniu oczy robimy z majonezu i pieprzu.
    Miotełki z kabanosów: kiełbaski umoczone w ketchupie owijamy naciętymi paskami z żółtego sera. Całość możecie związać dla bajeru szczypiorkiem :)

    Gotowe! Smacznego! :)


    ----------------------

    Przepis pojawił się również w hallowenowym odcinku Pogotowia Kulinarnego Radia Łódź, w który miałam przyjemność być gościem! :) 

    Prześlij komentarz