Dzisiejszej wizycie w łódzkiej telewizji śniadaniowej Budzi się ludzi TVP3 towarzyszyło smakowite pichcenie!
Przygotowałam specjalnie z myślą o moich czytelnika z alergiami - bezglutenowe racuszki
z jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha!
z jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha!
Poniżej krótki przepis i kilka zdjęć z planu telewizyjnego.
Składniki:
- 1,5 szklankimąki ryżowej
- 2 łyżki mąki lnianej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 3 szklanki mleka bez laktozy / roślinnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jabłko
- masło klarowane do smażenia
Dodatki:
- Banan
- Borówki
- Miód gryczany
- Jogurt naturalny
- Pestki słonecznika
Do dzieła:
Suche
składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze
pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do
wyrośnięcia.
W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :)
Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem.
Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Podajemy z jogurtem, owocami, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami :) świetnie sprawdzi się tu masło orzechowe lub tahini!
Kto oglądał program? :) Jeśli przegapiliście poranna emisję, możecie obejrzeć wielki skrót odcinka tutaj. Niestety materiał został przycięty tak bardzo, że brakuje nawet wstępu i zapowiedzi śniadania :)
fot. Paweł Krajnik i Igor Jankowski
Mam ochotę na te racuchy. :)
OdpowiedzUsuń