Jak podawać sery i jakie wino do nich dobrać?
Domowa deska serów:
Układając sery na półmisku lub desce, zaczynamy od najłagodniejszego, a potem – podążając zgodnie z ruchem wskazówek zegara – dokładamy sery coraz mocniejsze w smaku. Podczas degustacji serów kierujemy się również metodą zaczynając od najłagodniejszych a kończąc na najbardziej intensywnych.
Jeśli sery - to najlepiej z winem.
- schłodzony szampan jest idealną parą dla wszystkich rodzajów sera.
- do serów twardych i półtwardych podajemy wina czerwone, wytrawne.
- sery kozie idealnie komponują się z winem różowym oraz białym wytrawnym lub lekkim czerwonym.
- do serów ostrych z niebieską pleśnią w typie Roqueforta podajemy wina słodkie. W łączeniu serów z winem nie ma sztywnych zasad, więc warto wybrać połączenia na bazie własnych doświadczeń i eksperymentów. Pamiętajmy także o odpowiedniej temperaturze wina oraz czasie otwarcia butelki.
Social Icons