Mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe. W zależności od wielkości pierogów jedna porcja starcza na ok. 30 - 50 szt.
Składniki na idealne bezglutenowe ciasto na pierogi:
- 300 g mąki ryżowej *
- 200 g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 20 g łuski babki jajowatej
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 600 ml gorącej wody
CIASTO:
- W misce dokładnie mieszamy suche składniki.
- Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy mąkę z krawędzi do środka i zagniatamy ciasto.
- Następnie dodajemy olej i ponownie zagniatamy, stopniowo dodając ciepłą wodę.
- Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało.
- Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów.
- Z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zaklejamy.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzątek, czekamy, aż wypłyną i gotujemy ok. 3 min. pod przykryciem.
- Jak kleić pierogi bez glutenu?
- kółeczko z ciasta kładę na dłoni i robię w nim na środku delikatne wgłębienie
- łyżeczką nakładam farsz w to wgłębienie i delikatnie składam ciasto na pół
- zagniatam krawędzie od zewnątrz, po obu stronach, tam, gdzie się ciasto zgięło i przechodzę dookoła.
- kiedy krawędź jest porządnie zaklejona, zaczynając od lewej strony: robię taką zakładkę-falbankę. Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania i wygląda bardzo ładnie :)
Sprawdź też moje przepisy na:


Prześlij komentarz