Idealne ciasto na pierogi bezglutenowe - sprawdzony przepis + rabat na mąki

sobota, 1 listopada 2025




Mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe. 
W zależności od wielkości pierogów jedna porcja starcza na ok. 30 - 50 szt.

Składniki na idealne bezglutenowe ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki ryżowej *
  • 200 g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 20 g łuski babki jajowatej
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 600 ml gorącej wody
Do dzieła:

CIASTO:
  1. W misce dokładnie mieszamy suche składniki.
  2. Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy mąkę z krawędzi do środka i zagniatamy ciasto. 
  3. Następnie dodajemy olej i ponownie zagniatamy, stopniowo dodając ciepłą wodę. 
  4. Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało. 
  5. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów. 
  6. Z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zaklejamy.
  7. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzątek, czekamy, aż wypłyną i gotujemy ok. 3 min. pod przykryciem.
WSKAZÓWKI:
  1. Jak kleić pierogi bez glutenu?
  • kółeczko z ciasta kładę na dłoni i robię w nim na środku delikatne wgłębienie
  • łyżeczką nakładam farsz w to wgłębienie i delikatnie składam ciasto na pół
  • zagniatam krawędzie od zewnątrz, po obu stronach, tam, gdzie się ciasto zgięło i przechodzę dookoła.
  • kiedy krawędź jest porządnie zaklejona, zaczynając od lewej strony: robię taką zakładkę-falbankę. Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania i wygląda bardzo ładnie :)

Prześlij komentarz