Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie
w poście Delikatne pierogi z malinami.
Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta.
Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;)
Składniki farszu:
- ok. 500g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Do dzieła:
Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu. Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :)
Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką z roszponki i pomidora z lekkim francuskim dressingiem.
Przepyszne i ślicznie podane!
OdpowiedzUsuńSmakuję oczami...
Pyszne są takie pierogi, a jakie klimatyczne to ostatnie zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń