Przygotowanie kremu zajmuje trochę czasu - ale przecież nie ma nic piękniejszego niż Slow Food ;)
Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalający, co potwierdzić może cała moja kamienica! :)
Składniki:
250ml bulionu
ser mozzarella lub kwaśna śmietana
4 pomidory
3 czerwone papryki
2-3 czerwone cebule
2 główki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy: świeżo mielony pieprz, bazylia
3 czerwone papryki
2-3 czerwone cebule
2 główki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy: świeżo mielony pieprz, bazylia
Do dzieła:
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W między czasie myjemy warzywa i obieramy cebulę. Pomidory kroimy na pół i wycinamy z nich twarde środki, paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, obraną cebulę również kroimy na pół. Czosnek zostaje w łupinach, ścinamy z niego tylko czubek. Warzywa układamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą z oliwek - ja używam atomizera do rozpylania oliwy - i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Pakujemy wszystko do piekarnika na 40-50 min. i robimy pyszną herbatę, aby umilić sobie to niekończące się czekanie! ;)
Nie zapomnijcie przygotować bulionu! ;)
Kiedy warzywa są już miękkie, wkładamy je do garnka lub pojemnika malaksera (pamiętajcie, aby obrać czosnek z łupin) i miksujemy na gładki krem. Do kremu z warzyw wlewamy ciepły bulion, dodajemy solidną porcję świeżo mielonego pieprzu i miksujemy wszystko jeszcze raz, tak aby uzyskać pachnący jedwab w kolorze czerwieni :) Zupę wstawiamy na gaz/indukcję czy co tam macie pod swoją kuchenką i powoli mieszając zagotowujemy. Do każdej porcji wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę lub kleks z kwaśnej śmietany.
cudowna, uwielbiam takie pachnące aromatyczne zupy!
OdpowiedzUsuńI zawsze się udaje! :)
UsuńPycha! Świetnie nadaje się na sos do spaghetti! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, i ten zapach przy pieczeniu! Od momentu pierwszej wizyty na Twoim blogu mam ochotę przygotować wszystkie przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :) daj znac jak poszło
UsuńA warzywa przykrywamy do pieczenia czy mają odparować? Thx
OdpowiedzUsuńBez przykrycia na blachę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
OdpowiedzUsuńJak to bez przykrycia? O co chodzi?:D
OdpowiedzUsuńNo a warzywa przykrywamy do pieczenia czy mają odparować?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia :)
UsuńSok pomidorowy jest dobry bezposrednio do zrobienia sosu pomidorowego lub wlasnie takiego kremu. Jezeli mamy sok nfc nie z koncentratu tylko taki gestszy tłoczony na zimno albo przecierowy to wyjdzie bardzo fajne danie
OdpowiedzUsuń