Kurczak pieczony w ziołach i winie

piątek, 9 października 2020

 


Za­rdze­wia­łe róże je­sie­ni
pa­trzą w prze­strzeń bia­łą od desz­czu -
deszcz nie­bo przy­szy­wa do zie­mi
ty­sią­cem ście­gów i dresz­czów, -

I wszyst­ko psu­je się, pa­czy,
ciek­nie, zgni­li­zną bro­czy,
lecz nie na za­wsze, z roz­pa­czy -
ale na krót­ko, z roz­ko­szy. 

~ M. Pawlikowska-Jasnorzewska

 

Jesień to czas rozkoszy i dziś mam dla Was przepis rozkoszą przepełniony. Wiejski kurczak pieczony w całości z ziołami i winem. Z odrobiną czosnku i kwaśnymi jabłkami. Otwórzcie białe Chardonnay i posłuchajcie Prelude 13 - Ketil Bjørnstad.

 

Składniki:

    • dobrej jakości kurczak
    • 1 główka czosnku
    • pęczek świeżego tymianku
    • pęczek natki pietruszki
    • 3 łyżki suszonego majeranku
    • 20g wędzonej papryki (1 opakowanie)
    • świeżo mielony pieprz
    • białe wino
    • kwaśne twarde jabłka

    Do dzieła:

    Umytego kurczaka nacieramy w środku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonym majerankiem i pieprzem. Wkładamy do środka świeże zioła i nacieramy kurczak na zewnątrz wędzoną papryką i pieprzem. Kurczaka układamy w brytfance lub żeliwnym naczyniu - ważne by miało przykrywkę, podlewamy obficie białym winem i wstawiamy na 1,5 godziny do pieca ustawionego na 150'C (nie musi być rozgrzany). W między czasie pilnujemy by w naczyniu zawsze było wino, ew. bulion. Po 1,5h zdejmujemy przykrywkę i podkręcamy temperaturę pieca na 200'C. Teraz ważne by polewać kurczaka sosem z brytfanki średnio co kilka minut, tak by skórka zrobiła się rozkosznie chrupiąca. Mnie zajęło to ok. 15 minut. W ostatnim etapie pieczenia dorzucamy też pokrojone jabłka, niech zanurzą się w winno-wędzonym sosie. Otwórzcie drugą butelkę wina, nalejcie do kieliszków i rozkoszujcie się tym doskonałym jesiennym daniem.




    Jestem organizatorką akcji:

    Jesienny comford food

    Prześlij komentarz