Aromatyczny krem z pieczonych warzyw

wtorek, 28 lutego 2012



Dzi艣 polecam zachwalan膮 ju偶 od dawna Zup臋 - krem z pieczonych warzyw. Patrz膮c za okno i na termometr (niestety) mog臋 powiedzie膰, 偶e to 艣wietne danie na te paskudne, jeszcze nie wiosenne, a ju偶 pozimowe szare dni ;) Swoj膮 drog膮 艁贸d藕 jest mistrzem przyt艂aczaj膮co ponurych dni - dlatego potrzebujemy kolor贸w! :)

Przygotowanie kremu zajmuje troch臋 czasu - ale przecie偶 nie ma nic pi臋kniejszego ni偶 Slow Food ;) 
Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalaj膮cy, co potwierdzi膰 mo偶e ca艂a moja kamienica! :)

Sk艂adniki:
250ml bulionu
ser mozzarella lub kwa艣na 艣mietana
4 pomidory
3 czerwone papryki
2-3 czerwone cebule
2 g艂贸wki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy: 艣wie偶o mielony pieprz, bazylia 

Do dzie艂a:
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W mi臋dzy czasie myjemy warzywa i obieramy cebul臋. Pomidory kroimy na p贸艂 i wycinamy z nich twarde 艣rodki, papryk臋 kroimy na 膰wiartki i usuwamy gniazda nasienne, obran膮 cebul臋 r贸wnie偶 kroimy na p贸艂. Czosnek zostaje w 艂upinach, 艣cinamy z niego tylko czubek. Warzywa uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej pergaminem, skrapiamy oliw膮 z oliwek - ja u偶ywam atomizera do rozpylania oliwy - i opr贸szamy 艣wie偶o mielonym pieprzem. Pakujemy wszystko do piekarnika na 40-50 min. i robimy pyszn膮 herbat臋, aby umili膰 sobie to nieko艅cz膮ce si臋 czekanie! ;)

Nie zapomnijcie przygotowa膰 bulionu! ;)

Kiedy warzywa s膮 ju偶 mi臋kkie, wk艂adamy je do garnka lub pojemnika malaksera (pami臋tajcie, aby obra膰 czosnek z 艂upin) i miksujemy na g艂adki krem. Do kremu z warzyw wlewamy ciep艂y bulion, dodajemy solidn膮 porcj臋 艣wie偶o mielonego pieprzu i miksujemy wszystko jeszcze raz, tak aby uzyska膰 pachn膮cy jedwab w kolorze czerwieni :) Zup臋 wstawiamy na gaz/indukcj臋 czy co tam macie pod swoj膮 kuchenk膮 i powoli mieszaj膮c zagotowujemy. Do ka偶dej porcji wk艂adamy pokrojon膮 w kostk臋 mozzarell臋 lub kleks z kwa艣nej 艣mietany.





12 komentarzy

  1. cudowna, uwielbiam takie pachn膮ce aromatyczne zupy!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Pycha! 艢wietnie nadaje si臋 na sos do spaghetti! :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wspania艂a, i ten zapach przy pieczeniu! Od momentu pierwszej wizyty na Twoim blogu mam ochot臋 przygotowa膰 wszystkie przepisy! ;)

    OdpowiedzUsu艅
  4. A warzywa przykrywamy do pieczenia czy maj膮 odparowa膰? Thx

    OdpowiedzUsu艅
  5. Jak to bez przykrycia? O co chodzi?:D

    OdpowiedzUsu艅
  6. No a warzywa przykrywamy do pieczenia czy maj膮 odparowa膰?

    OdpowiedzUsu艅
  7. Sok pomidorowy jest dobry bezposrednio do zrobienia sosu pomidorowego lub wlasnie takiego kremu. Jezeli mamy sok nfc nie z koncentratu tylko taki gestszy t艂oczony na zimno albo przecierowy to wyjdzie bardzo fajne danie

    OdpowiedzUsu艅