Przygotowanie kremu zajmuje troch臋 czasu - ale przecie偶 nie ma nic pi臋kniejszego ni偶 Slow Food ;)
Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalaj膮cy, co potwierdzi膰 mo偶e ca艂a moja kamienica! :)
Sk艂adniki:
250ml bulionu
ser mozzarella lub kwa艣na 艣mietana
4 pomidory
3 czerwone papryki
2-3 czerwone cebule
2 g艂贸wki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy: 艣wie偶o mielony pieprz, bazylia
3 czerwone papryki
2-3 czerwone cebule
2 g艂贸wki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy: 艣wie偶o mielony pieprz, bazylia
Do dzie艂a:
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W mi臋dzy czasie myjemy warzywa i obieramy cebul臋. Pomidory kroimy na p贸艂 i wycinamy z nich twarde 艣rodki, papryk臋 kroimy na 膰wiartki i usuwamy gniazda nasienne, obran膮 cebul臋 r贸wnie偶 kroimy na p贸艂. Czosnek zostaje w 艂upinach, 艣cinamy z niego tylko czubek. Warzywa uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej pergaminem, skrapiamy oliw膮 z oliwek - ja u偶ywam atomizera do rozpylania oliwy - i opr贸szamy 艣wie偶o mielonym pieprzem. Pakujemy wszystko do piekarnika na 40-50 min. i robimy pyszn膮 herbat臋, aby umili膰 sobie to nieko艅cz膮ce si臋 czekanie! ;)
Nie zapomnijcie przygotowa膰 bulionu! ;)
Kiedy warzywa s膮 ju偶 mi臋kkie, wk艂adamy je do garnka lub pojemnika malaksera (pami臋tajcie, aby obra膰 czosnek z 艂upin) i miksujemy na g艂adki krem. Do kremu z warzyw wlewamy ciep艂y bulion, dodajemy solidn膮 porcj臋 艣wie偶o mielonego pieprzu i miksujemy wszystko jeszcze raz, tak aby uzyska膰 pachn膮cy jedwab w kolorze czerwieni :) Zup臋 wstawiamy na gaz/indukcj臋 czy co tam macie pod swoj膮 kuchenk膮 i powoli mieszaj膮c zagotowujemy. Do ka偶dej porcji wk艂adamy pokrojon膮 w kostk臋 mozzarell臋 lub kleks z kwa艣nej 艣mietany.

cudowna, uwielbiam takie pachn膮ce aromatyczne zupy!
OdpowiedzUsu艅I zawsze si臋 udaje! :)
Usu艅Pycha! 艢wietnie nadaje si臋 na sos do spaghetti! :)
OdpowiedzUsu艅Wspania艂a, i ten zapach przy pieczeniu! Od momentu pierwszej wizyty na Twoim blogu mam ochot臋 przygotowa膰 wszystkie przepisy! ;)
OdpowiedzUsu艅Powodzenia! :) daj znac jak posz艂o
Usu艅A warzywa przykrywamy do pieczenia czy maj膮 odparowa膰? Thx
OdpowiedzUsu艅Bez przykrycia na blach臋 :)
OdpowiedzUsu艅Dok艂adnie :)
OdpowiedzUsu艅Jak to bez przykrycia? O co chodzi?:D
OdpowiedzUsu艅No a warzywa przykrywamy do pieczenia czy maj膮 odparowa膰?
OdpowiedzUsu艅Bez przykrycia :)
Usu艅Sok pomidorowy jest dobry bezposrednio do zrobienia sosu pomidorowego lub wlasnie takiego kremu. Jezeli mamy sok nfc nie z koncentratu tylko taki gestszy t艂oczony na zimno albo przecierowy to wyjdzie bardzo fajne danie
OdpowiedzUsu艅