Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu

piątek, 24 lutego 2012






Kochani! Wracam do Was z masą nowych przepisów i kulinarnych pomysłów! :)

Dziś przedstawiam Wam mój sposób na paskudnie szary i mokry łódzki poranek! Owsianka z jabłkiem i cynamonem. Szybkie i zdrowe śniadanie, które obala wszelkie mity "owsianki z dzieciństwa" :)
Ta jest lekka, mleczna i naprawdę smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a więc może sprawdzić się także jako podwieczorek.


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko
  • 300ml mleka
  • cynamon
  • 2 łyżeczki miodu


Do dzieła:
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i gotujemy powoli na małym ogniu, często mieszając.
W między czasie obrane jabłko kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Kiedy owsianka jest już miękka (ja osobiście lubię zagotować mleko) zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy miód. Na dno miseczki wkładamy 3/4 startego jabłka, wlewamy owsiankę i na górę kładziemy resztę jabłka, 

4 komentarze

  1. Dziękuje za przepis, jutro spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego jest adnotacja do słodzika! :D ja ostatnio kupiłam stewię, i jest tak okropnie przesłodka, że już chyba wolę w ogóle nie słodzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, adnotacja jest tak stara jak post ;) to był żart :D

      Usuń
  3. Po kiego diabła jakieś słodziki... Lepiej i zdrowiej łyżeczkę dobrego miodu /broń Boże takiej mieszanki z krajów Unii i spoza Unii/....

    OdpowiedzUsuń