Bezglutenowy placek z cukinii z domowym sosem czosnkowym

środa, 14 września 2011




Składniki:

Placki:
  •  ok. 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • 70 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
    polecam te mąki z firmy Moncana 
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • 370 g. jogurtu naturalnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną w cienkie talaki kiełbaskę śląską, aby danie było bardziej treściwe :) Możecie ten składnik zastąpić lub pominąć.




Do dzieła:
  1. Cukinię dokładnie myjemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach (ze skórą).
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Warzywa mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Placki smażymy na rozgrzanej oliwie.
  5. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. 
  6. Bazylie kroimy w paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu.
Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół.

4 komentarze

  1. Dziś posmakuję tych placuszków ... ;)
    Pozdrawiam ciepło. Jasper.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką Twoich przepisów, tarta u mnie w domu zagościła na dobre.
    Robiłam placuszki z cukinii, co prawda z sosem czosnkowym własnego przepisu, ale wyszły przepyszne (z gulaszem też są dobre). Czekam na następne propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero odkryłam Twojego bloga ale już znalazłam na nim dużo inspirujących przepisów. W mojej lodówce leży cukinia i czeka na.... mhhhmmm... przemianę w Twoje placuszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, niezmiernie mi miło! :)
      Placuszki udane? Smakowały?

      Usuń