Składniki:
Placki:
- ok. 600 g cukinii
- 2 jajka
- 70 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
polecam te mąki z firmy Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - 1 duża cebula
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 370 g. jogurtu naturalnego
- 5 ząbków czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
Do dzieła:
- Cukinię dokładnie myjemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach (ze skórą).
- Cebulę drobno siekamy.
- Warzywa mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Placki smażymy na rozgrzanej oliwie.
- Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem.
- Bazylie kroimy w paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu.




Dziś posmakuję tych placuszków ... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. Jasper.
Jestem fanką Twoich przepisów, tarta u mnie w domu zagościła na dobre.
OdpowiedzUsuńRobiłam placuszki z cukinii, co prawda z sosem czosnkowym własnego przepisu, ale wyszły przepyszne (z gulaszem też są dobre). Czekam na następne propozycje.
Dopiero odkryłam Twojego bloga ale już znalazłam na nim dużo inspirujących przepisów. W mojej lodówce leży cukinia i czeka na.... mhhhmmm... przemianę w Twoje placuszki.
OdpowiedzUsuńWspaniale, niezmiernie mi miło! :)
UsuńPlacuszki udane? Smakowały?