
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light
- 1 duży pęczek zielonych szparagów
- 15 małych pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu
- 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku na 15 sek., po czym odcedzamy i zlewamy zimną wodą. Ciasto dzielimy na porcje - ich ilość i wielkość zależy od tego, jakie ciasto posiadacie. Mi zdarzało się dzielić je na 3 prostokąty o szerokości ok. 20 cm - ale np. ta tarta ze zdjęć to jeden kawałek ciasta szerokości ok. 25-30cm, który nie nadawał się do podziału ;). Kiedy już mamy ten krok za sobą końcem noża w odległości
1-2cm od brzegu delikatnie nacinamy ciasto, uważając aby nie przeciąć go na wskroś.
Jogurt mieszamy z parmezanem i rozsmarowujemy na cieście, pomijając naciętą ramkę. Na tak przygotowany spód układamy szparagi naprzemiennie, pomidorki kroimy w plastry i kładziemy na szparagi. Zanim tarta trafi do piekarnika skrapiamy ją odrobiną oliwy z oliwek - ja używam extra virgine Classico firmy Ninini - jest niesamowicie wydajna, ponieważ jest w sprayu ;) Wszystko obficie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Tartę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe ;)
juz zaczyna sie sezon na szparagi :) po weekendzie majwym z pewnoscia wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńfajny blog , ładne zdjecia , estetyczny i apetyczny !
Piękne dzięki i smacznego! :)
Usuńwyglądają jak czerwone maki na zielonych łodygach - pięknie!
OdpowiedzUsuńI was extremely pleased to uncover this web site.
OdpowiedzUsuńI wanted to thank you for ones time for this fantastic read!
! I definitely really liked every part of it and i
also have you book-marked to see new stuff on your blog.
quality raspberry ketone supplement
My website > raspberry ketone supplement reviews
excellent publish, very informative. I wonder why the
OdpowiedzUsuńother specialists of this sector do not realize this. You must continue your
writing. I am sure, you've a great readers' base already!
my site: Click At this website
Hello, all the time i used to check weblog posts here in
OdpowiedzUsuńthe early hours in the morning, because i enjoy to learn more and more.
my web page click the following internet site
Very good post. I сertainlу love this webѕіte.
OdpowiedzUsuńStick with it!
My blog :: antі аging velouгa [http://veloura.wikia.com]
mmmm mniam, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń