Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami

czwartek, 14 lipca 2011


Uwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej  zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;)
Mama poprosiła mnie o wyczarowanie czegoś z makaronem - bo zrobiła takie zapasy, że wystarczyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;)

Tak też powstał pomysł na:
Tagiatelle w pomidorach z krewetkami.

Składniki (2 porcje):
  • 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu
  • 100 ml wytrawnego białego wina 
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 20 całych krewetek bez pancerzy
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny

Dodatkowo jako przekąska: 
pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku. 



Do dzieła: 

Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy
i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem
i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu
do czasu.
W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut, tak by był al dente (lekko twardawy),
po czym odsączamy go dokładnie.

Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając gotujemy przez 2 minuty. Ta da, gotowe! ;) Najlepiej podawać od razu.

2 komentarze

  1. Wygląda przepysznie i jak fantastycznie podane! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodałam mięsko mielone które miałam na zbyciu. Pycha przepis!!!!!!

    OdpowiedzUsuń