Krewetki w pomidorowym sosie z makaronem bez glutenu

czwartek, 14 lipca 2011



Składniki (2 porcje):
  • Makaron bezglutenowy tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • krewetki
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
Dodatkowo jako przekąska: 
Pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku. 



Do dzieła: 

Krewetki dokładnie myjemy di osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, dodajemy krewetki i paprykę. Po ok. 3 minutach dodajemy passatę i wino. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając - zagotowujemy.

Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem :)

2 komentarze

  1. Wygląda przepysznie i jak fantastycznie podane! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodałam mięsko mielone które miałam na zbyciu. Pycha przepis!!!!!!

    OdpowiedzUsuń