
Składniki (2 porcje):
- Makaron bezglutenowy tagliatelle
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 150 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- krewetki
- garść posiekanej pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
Dodatkowo jako przekąska:
Pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku.
Do dzieła:
Krewetki dokładnie myjemy di osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, dodajemy krewetki i paprykę. Po ok. 3 minutach dodajemy passatę i wino. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając - zagotowujemy.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem :)





Wygląda przepysznie i jak fantastycznie podane! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńA ja dodałam mięsko mielone które miałam na zbyciu. Pycha przepis!!!!!!
OdpowiedzUsuń