i jeszcze nie mogę się nacieszyć tym wszystkim, co tu na mnie czekało ;) Tak, dopiero teraz wiem, czym są wakacje! ;)
Dziś pyszne i bardzo uniwersalne ciasto jogurtowe w wersji z czereśniami ;)
Składniki:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oliwy
- 350 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki słodziku - używam Sussina Gold w proszku bez aspartamu**
- czereśnie - duużo ;)) ja miałam ok 400g
** odpowiednik słodziku to ok. 100g cukru
Do dzieła:
Czereśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy garść owoców, a resztę kroimy na pół. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a później mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojone czereśnie i przelewamy ciasto do posmarowanej masłem i tartą bułką formy. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej owocami.
Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 50 minut ;)
Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 50 minut ;)
Podawać posypane cukrem pudrem z zimnym mlekiem ;)
Prześlij komentarz