Ciasto jogurtowe pełne czereśni

czwartek, 14 lipca 2011

Uwielbiam lato, drzewa i krzewy uginające się pod ciężarem owoców i zniewalający zapach jaśminu, a potem maciejki. Dziś pyszne i bardzo uniwersalne bezglutenowe ciasto jogurtowe w wersji z czereśniami ;)

Składniki:
  • 350 g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oliwy
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • cukier lub inne słodziwo do smaku
Do dzieła: 

Czereśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy garść owoców, a resztę kroimy na pół. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a później mieszamy z pozostałymi składnikami. 
Na koniec dodajemy pokrojone czereśnie i przelewamy ciasto do formy. Na górę układamy odłożone wcześniej owoce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C i ok. 50 min.

Podawać posypane cukrem pudrem z zimnym mlekiem ;)



Prześlij komentarz