Bezglutenowa tarta z brzoskwiniami bez cukru

sobota, 11 maja 2024


Zieleń wybuchła już na całego, a powietrze nieśmiało zaczyna nabierać zapachu lata. Choć w ogrodzie mojej mamy brzoskwinie dopiero kwitną, to już dziś postanowiłam upiec ciasto, które jest tęsknym wspomnieniem sierpniowych wieczorów.

Szybka tarta z pysznymi brzoskwiniami i wanilią, 100% bez glutenu. To idealna propozycja na majowe popołudnie — delikatne, lekkie i cudownie pachnące. Przygotujcie się na prawdziwą rozkosz!
 
Składniki:

Na ciasto:
  • 300 g gotowej mąki bezglutenowej do wypieków  (lub 200 g mąki ryżowej + 100 g mąki ziemniaczanej)
  • 6 łyżek erytrytolu
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 4 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • ekstrakt z wanilii lub nasionka z laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mąkę, erytrytol i szczyptę soli. Dodajemy pokrojone masło i palcami, delikatnie zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto, ale nie zagniatając go zbyt długo. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  3. W międzyczasie kroimy brzoskwinie w cienkie plasterki i mieszamy je z erytrytolem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie mieszamy i dostawiamy, żeby owoce puściły sok.

  4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części — jedną trochę większą na spód tarty, a drugą na kratownicę na wierzch. Rozwałkowujemy większą część ciasta na placek i wykładamy nim formę do tarty (około 24 cm średnicy).

  5. Do brzoskwiń dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i przekładamy je na spód tarty.

  6. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski, a potem układamy je na wierzchu brzoskwiń, tworząc kratownicę.

  7. Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a brzoskwinie miękkie i soczyste.


Ponoć warto dać ciastu ostygnąć przed pokrojeniem, ale nigdy nie udało mi się wytrzymać :) Smacznego!




Prześlij komentarz