Zieleń wybuchła już na całego, a powietrze nieśmiało zaczyna nabierać zapachu lata. Choć w ogrodzie mojej mamy brzoskwinie dopiero kwitną, to już dziś postanowiłam upiec ciasto, które jest tęsknym wspomnieniem sierpniowych wieczorów.
Szybka tarta z pysznymi brzoskwiniami i wanilią, 100% bez glutenu. To idealna propozycja na majowe popołudnie — delikatne, lekkie i cudownie pachnące. Przygotujcie się na prawdziwą rozkosz!
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g gotowej mąki bezglutenowej do wypieków (lub 200 g mąki ryżowej + 100 g mąki ziemniaczanej)
- 6 łyżek erytrytolu
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
- 5 dojrzałych brzoskwiń
- 4 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- ekstrakt z wanilii lub nasionka z laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, erytrytol i szczyptę soli. Dodajemy pokrojone masło i palcami, delikatnie zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto, ale nie zagniatając go zbyt długo. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- W międzyczasie kroimy brzoskwinie w cienkie plasterki i mieszamy je z erytrytolem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie mieszamy i dostawiamy, żeby owoce puściły sok.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części — jedną trochę większą na spód tarty, a drugą na kratownicę na wierzch. Rozwałkowujemy większą część ciasta na placek i wykładamy nim formę do tarty (około 24 cm średnicy).
- Do brzoskwiń dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i przekładamy je na spód tarty.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski, a potem układamy je na wierzchu brzoskwiń, tworząc kratownicę.
- Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a brzoskwinie miękkie i soczyste.
Ponoć warto dać ciastu ostygnąć przed pokrojeniem, ale nigdy nie udało mi się wytrzymać :) Smacznego!
Prześlij komentarz