Placek z botwinką i kozim serem:
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 1 jajko
- 60 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g botwinki bez buraczków
- 250 ml jogurtu bałkańskiego
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera koziego w plastrach
- 2 jajka
- sól, pieprz, oliwa
Do dzieła:
Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało miskę można przykryć wilgotną ściereczką.
Umytą i pozbawioną korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę.
Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor.
A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy ;)
fajne pomysły i pięknie wyglądają, na pewno coś z tego wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńno, no robi wrażenie :)) witaj wśród szalonych blogerek, różniście zorientowanych ! :)) ... często na pyszne żarełko; przepis na placek super...pozdrawiam serdecznie ML
OdpowiedzUsuńNaprawdę, świetny pomysł. Leci do ulubionych.
OdpowiedzUsuń