
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 1 jajko
- 60 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g botwinki bez buraczków
- 250 ml jogurtu bałkańskiego
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera koziego w plastrach
- 2 jajka
- sól, pieprz, oliwa
Do dzieła:
- Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało, miskę przykrywamy wilgotną ściereczką.
- Umytą i pozbawioną korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę.
- Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem i solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
- Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą.
- Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor.


fajne pomysły i pięknie wyglądają, na pewno coś z tego wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńno, no robi wrażenie :)) witaj wśród szalonych blogerek, różniście zorientowanych ! :)) ... często na pyszne żarełko; przepis na placek super...pozdrawiam serdecznie ML
OdpowiedzUsuńNaprawdę, świetny pomysł. Leci do ulubionych.
OdpowiedzUsuń