Bezglutenowa tarta z botwiną i kozim serem

środa, 13 lipca 2011

Tarta z botwiną i kozim serem:

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana 
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g) 
  • 1 jajko 
  • 60 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
  • 500 g botwinki bez buraczków
  • 250 ml jogurtu bałkańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera koziego w plastrach
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa

Do dzieła:

  1. Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało, miskę przykrywamy wilgotną ściereczką.
  2. Umytą i pozbawioną korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę.
  3. Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem i solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
  5. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą.
  6. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor.

3 komentarze

  1. fajne pomysły i pięknie wyglądają, na pewno coś z tego wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no robi wrażenie :)) witaj wśród szalonych blogerek, różniście zorientowanych ! :)) ... często na pyszne żarełko; przepis na placek super...pozdrawiam serdecznie ML

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę, świetny pomysł. Leci do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń