Wegańskie curry - krem z dyni

niedziela, 30 września 2018


Ogłaszam rozpoczęcie sezonu na COMFORT FOOD! Jesień już oficjalnie wkrada się chłodem pod płaszcz i prowokuje do wyjęcia z szafy wszystkich grubych swetrów. Lubię ją, tą jesień :) jest przytulna, a przy okazji hojna - dynie, owoce lasu, śliwki, gruszki, jabłka... Tyle do przerobienia! :)
Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie!
Składniki:
  • 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku / 3 szalotki
  • 200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka
  • świeża kolendra / sól i pieprz
  • pół łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :)
    (lub 2 łyżeczki przyprawy w proszku)
  • 100ml mleczka koksowego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek 
Do dzieła:
Krok 1. Dynię kroimy w kostkę - ja lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C.
Krok 2. Szalotkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwie w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając. 
Krok 3. Następnie wlewamy gorący bilion, dodajemy krojone pomidory, obrane i grubo krojone pieczarki, dalej pastę curry i z tamaryndowca i zagotowujemy wszystko pod przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min. 
Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną kolendrę i skrojoną paprykę.

#glutenfree #vegan #lactosefree 

Prześlij komentarz