Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!
Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów
- odrobina startego świeżego imbiru
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- konfitura śliwkowa
- cukier puder
Do dzieła:
Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie.
Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie ciasteczek zróbcie okienko.
Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem.
Mimo tego, że jest już po świętach te ciasteczka zachęciły mnie do tego, aby sobie je upiec, może na sylwestra ? W mojej kuchni już dawno nie było orzechów, niestety.
OdpowiedzUsuńPolecam! Każda okazja jest dobra na tak pyszne ciastka :)
UsuńOoooo kurczę! Zakochałem się!
OdpowiedzUsuńDla tych, którzy nie lubią orzechów, to świetny sposób na przemycenie ich. ;) Proponuję zastąpić mąkę pszenną, tą kokosową. Dodaje się jej jednak mniej. Jest o wiele smaczniejsza, a i ciasteczka będą pożywniejsze:) No i przede wszystkim mąka kokosowa jest bezglutenowa. Idealna dla chorych.
OdpowiedzUsuńJasne, opcja gluten free jak najbardziej fajna :) niebawem przygotuje kilka takich przepisów
UsuńPiękne ciasteczka, z klimatem. Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka, z klimatem. Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuń