Bezglutenowe pierniczki last minute

wtorek, 20 grudnia 2016


Wigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) 

Spróbuj też moich przepisów na:
Takie pierniczki idealnie sprawdzą się jako dekoracje na choinkę lub upominki dla bliskich.
  • Do zawieszenia: zróbcie przed pieczeniem spore dziurki np. wykałaczką
  • Na patyczku: przed pieczeniem nabijcie ciastko na patyczek do szaszłyka.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana 
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • mielony cynamon, kardamon i goździki
    (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika)
  • kilka łyżek ciepłej wody
  • szybki lukier do pierniczków:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Do dzieła:
  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. 
  2. W rondelku rozpuszczamy masło i miód.
  3. W powstałym kopczyku z mąki robimy zagłębienie i wlewamy do niego miód, masło, jajko.
  4. Wyrabiamy ciasto przez około 15 min., dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy.
  5. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty. 
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut.
Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną, można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji.

Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny artykuł :)


2 komentarze