Wigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :)
Spróbuj też moich przepisów na:
Takie pierniczki idealnie sprawdzą się jako dekoracje na choinkę lub upominki dla bliskich.
Składniki:

- Do zawieszenia: zróbcie przed pieczeniem spore dziurki np. wykałaczką
- Na patyczku: przed pieczeniem nabijcie ciastko na patyczek do szaszłyka.
Składniki:
- 3 szklanki mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- mielony cynamon, kardamon i goździki
(możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) - kilka łyżek ciepłej wody
- szybki lukier do pierniczków:
- 1 szklanka cukru pudru
- odrobina ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki.
- W rondelku rozpuszczamy masło i miód.
- W powstałym kopczyku z mąki robimy zagłębienie i wlewamy do niego miód, masło, jajko.
- Wyrabiamy ciasto przez około 15 min., dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy.
- Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut.
Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny artykuł :)




Zachwycające! Podziwiam pewną rękę i detale :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! :)
Usuń