Wegańskie pierniczki bez glutenu i laktozy

piątek, 18 grudnia 2020

 


Święta Bożego Narodzenia już na horyzoncie, więc to ostatnia chwila na pieczenie i dekorowanie pierniczków! Dziś przygotowałam przepis na wegańskie, bezglutenowe pierniczki bez laktozy, które są wspaniale korzenne. 

Spróbuj też moich przepisów na:

Składniki:

  • 500g mąki bezglutenowej, u mnie ta mąka marki Moncana
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • 4 łyżki cukru lub ulubionego słodzika (jeśli nie zamierzacie lukrować ciastek - dodajcie więcej słodyczy)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżki napoju roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Do dzieła:

  1. Siemię lniane mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, energicznie mieszając do uzyskania kleistej, lekko lejącej konsystencji.
  2. Banana rozdrabniamy widelcem lub blendujemy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne ciasto, które da się rozwałkować. Napój roślinny dodajcie stopniowo wg potrzeby. 
  4. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180'C z termoobiegiem. 
  6. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm płaty i wykrawamy pierniczki, najlepiej od razu układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy ok. 10 minut w 180'C, aż ciasteczka się zarumienią.

Proponuję wstawić na próbę kilka ciastek i po upieczeniu sprawdzić, czy są satysfakcjonująco słodkie i korzenne, czy może wymagają doprawienia. :)

 Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako ozdoby choinkowe, wystarczy, że przed pieczeniem zrobicie w nich dziurkę wykałaczką. 




6 komentarzy

  1. Czy te ciasteczka mogą leże. Np 3tyg w pudełku? I czy potem są miękkie czy należy dodać skórkę z jabłka żeby zmiękły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spektrum Smaku17 grudnia 2021 16:08

      U nas nigdy nie przetrwały tak długo :) ale jeśli zależy Państwu na miękkości polecam dodać skórkę :)

      Usuń
  2. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy przepis

    OdpowiedzUsuń