Bezglutenowe placuszki twarogowe

niedziela, 24 września 2023


Mam pewną zasadę — weekendowe śniadanie można jeść przez cały dzień! I bezglutenowe placuszki twarogowe to zdecydowanie good call! Zróbcie od razu więcej... 😎


Składniki na 3-4 sztuki:

  • 1 jajko
  • 65 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 30 g mąki bezglutenowej — ja używam Schar patisserie mix
  • 3 łyżeczki erytrytolu — lub więcej, jeśli pragniecie słodyczy :)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • borówki lub inne owocka

Do dzieła:

  1. Oddzielamy białka i ubijamy je na pianę.
  2. W drugiej misce mieszamy przesianą przez sito mąkę, twaróg, żółtka jaj i erytrytol.
  3. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki.
  5. Jogurt mieszamy z miodem i całość serwujemy z owockami. 
Gotowe! Dig in! 🤗😎 




Prześlij komentarz