Pieczona karkówka - idealna na kanapki

sobota, 23 września 2023


Pierwszy dzień jesieni może oznaczać tylko jedno — oficjalnie rozpoczynamy sezon na comfort food i przyjemne, otulające brzuszek jedzonko 🥰🤗

Kanapki z domową pieczenią


Dziś ma dla Was sprawdzony przepis na domową pieczeń z karkówki wieprzowej, idealną na kanapki lub do ziemniaczków. Przygotowanie jest łatwe, mięso piecze się samo, a przyjemność z jedzenia... mmmh!


Pieczona karkówka czy szynka idealnie nadają się na kanapki z chrupiącym pieczywem — np. rustykalnym chlebem bezglutenowym i ulubionymi dodatkami. Ja podaję ją ze świeżym pomidorem, cebulką i musztardą albo z piklowanymi ogrodami. Przepis poniżej! ↓



Wskazówka — warto marynować mięso przez 2 godziny.


Składniki:

  • karkówka lub szynka wieprzowa — u mnie ok. 0,5 kg
    Polecam Wam ekologiczne mięso od Mięsnej Paczki.
    Z kodem: spektrumsmaku macie 50 zł rabatu na pierwsze zamówienie
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Do dzieła:

  1. Marynata: w miseczce mieszamy musztardę, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, wędzoną paprykę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, tak aby utworzyć gładką pastę.

  2. Przygotowanie: Nacieramy pastą całą powierzchnię mięsa, starając się równomiernie ją rozprowadzić.

    Jeśli macie czas, warto marynować mięso w lodówce przez 2 godziny lub zostawić je na całą noc w szklanym pojemniku pod przykryciem. Jeśli nie macie czasu — pakujcie od razu do pieca, da radę! 😎

  3. Pieczenie: Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni. Ważne, żeby naczynie miało przykrywkę. Alternatywnie możecie je upiec w rękawie do pieczenia, też da radę 😉

    Karkówkę lub szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez około 2,5-3 godziny, w zależności od jej wielkości. Jeśli używacie termometrów — wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 70ºC.

  4. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z piekarnika i dajemy pieczeni odpocząć przez kilka minut — będzie dzięki temu soczysta.

Dajcie znać, jak Wam smakowało! 😎🔥
A jeśli wrzucacie fotki jedzenia na IG, to koniecznie oznaczcie mnie @spektrumsmaku.pl 🤗

Prześlij komentarz