Kanapka z jajkiem i awokado bez glutenu

poniedziałek, 13 marca 2023





Choć w kalendarzu i za oknem trzyma jeszcze zima, moją kuchnię wypełnia wiosenny vibe! Bezglutenowa kanapka z jajkiem i awokado to klasyk, który sprawia, że poranek staje się lepszy.

Przepis na chleb bez glutenu znajdziecie tutaj: bezglutenowy chleb z truflą - wystarczy zrezygnować z oliwy truflowej i będziecie mieli klasyczek.

Składniki:
  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • świeży szpinak
  • sól, pieprz, płatki chili, sezam

Do dzieła:

Jajka gotujemy na twardo z lekko płynnym środkiem, u mnie to zazwyczaj ok. 7 min. po wrzuceniu do wrzątku. Pamiętajcie, by po ugotowaniu od razu schłodzić jajka w zimnej wodzie.

Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku, układamy na nim plasterki awokado, doprawiamy szczyptą pieprzu, na górę szpinak i pokrojone jajko. Na koniec sól, chili i sezam do smaku. 

Smacznego! :)



1 komentarz