Waniliowy ryż z prażonymi jabłkami

wtorek, 5 października 2021


Tytuł książki Mai Sobaczak "Jedzenie i inne namiętności" idealnie pasuje do nastroju jesiennych wieczorów. Złote światło wpadające przez ogrodowe okna, liście brzozy delikatnie sunące w dół z cienkich gałązek. Klucz ptaków na tle rozpalonego nieba. Wieczorny ogień i dobre jedzenie.

Jabłonie w sadzie mojego dziadka były w tym roku bardzo łaskawe. Jedno z drzew posadziłam sama, lata temu, krok po kroku od samej pestki. Dziś wspinałam się na tę jabłoń zrywając ostatnie jabłka tegorocznej jesieni. A jeśli jabłka - to w towarzystwie cynamonu i Chardonnay.


Składniki:

  • pól szklanki ryżu jaśminowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub roślinnego
  • 1 laska wanilii
  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • kieliszek Charodnnay
  • dodatkowo: erytrol, ksylitol, miód lub inne słodziwo


    Do dzieła:

    Ryż w proporcjach 1:2 z wodą gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłka pokrojone w małe kawałki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, wlewamy wino, dodajemy cynamon i wszystko mieszamy. Kidy jabłka zaczną mięknąć spróbujcie czy Wam smakują i dosłodźcie do smaku jeśli trzeba. Ugotowany ryż wymieszajcie z nasionkami wanilii, a kiedy lekko przestygnie dodajcie do niego jogurt.

    Teraz pozostaje rozpalić ogień i dzielić się tym dobrem z bliską osobą. Smacznego.



    Prześlij komentarz