Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- pół szklanki otrębów orkiszowych
- pół szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jajek
- pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami
- pół szklanki siekanych migdałów
- płatki migdałów do posypania
- 2-3 łyżki naturalnego kakao
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Do dzieła:
Jajka ubijamy mikserem na delikatną piankę (trwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy i raz jeszcze podpiekamy około 5 minut. Gotowe! :)
właśnie dziś piekłam biscotti dla babci, w nieco innej wersji smakowej ;) są świetne do kawy czy herbaty!
OdpowiedzUsuńPolecam! ;)
UsuńBoskie, uwielbiam biscotki :) Twoje podobają mi się ogromnie (kardamon, mmm...) :)
OdpowiedzUsuńTak, kardamon i kakao robią dobrze podniebieniu... ;)))
UsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.