Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti!

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Marzenie o biscotti towarzyszy mi od miesiąca. Właściwie, to marzenie o Toscanii, Biscotti di Prato i deserowym Vin Santo. No ale cóż, mamy grudzień i święta spędzam u Mamy :) Aby choć trochę połączyć moją głowę osadzoną w Toscanii, z resztą, która obecnie grzeje się przy mazurskim kominku - postanowiłam wyczarować świąteczne biscotti, korzenne, aromatyczne. Po prostu polskie :) Kardamon i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń :) Oto efekty eksperymentu!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • pół szklanki otrębów orkiszowych
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami
  • pół szklanki siekanych migdałów
  • płatki migdałów do posypania
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
*Słodzik możecie zamienić na cukier puder, wtedy będzie to około szklanki cukru

Do dzieła:
Jajka ubijamy mikserem na delikatną piankę (trwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy i raz jeszcze podpiekamy około 5 minut. Gotowe! :) 


5 komentarzy

  1. właśnie dziś piekłam biscotti dla babci, w nieco innej wersji smakowej ;) są świetne do kawy czy herbaty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie, uwielbiam biscotki :) Twoje podobają mi się ogromnie (kardamon, mmm...) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kardamon i kakao robią dobrze podniebieniu... ;)))

      Usuń
  3. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń