Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem

środa, 15 lipca 2015


 Przyznaje się od razu, przesadziłam z rabarbarem! :) Brioszki chodziło za mną od dawna, piękne puszyste wypieki, pachnące masłem i... słońcem ;) Zawsze najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. W związku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;)

Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • saszetka suchych drożdży (17g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia (lub stewia w płynie / 50g cukru)
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 4-5 jajek
  • 300g miękkiego masła
oraz:
  • dużo, dużo rabarbaru :) pociętego w dużą kostkę
  • słodzik / cukier do zasypania rabarbaru
  • opcjonalnie konfitura truskawkowa

Do dzieła:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego od dłoni, ciasta. Robimy sobie mrożoną kawkę i dostawiamy ciasto pod ściereczką na 30 min. ;)

W między czasie piekarnik nastawiamy na 180*C. Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy 1 łyżką słodziku lub cukru - odstawiamy, aby puścił sok. Blaszkę lub tartinkę średniej wielkości smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/kaszą manną. Kiedy mija czas, a kawa jest dopita - z ciasta formujemy kulki i układamy je obok siebie w formie do pieczenia. Później robimy w nich małe zagłębienie i wkładamy tam odsączony rabarbar. Tutaj możecie dodać również konfiturę.

Ciasto pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C, aż będzie rumiane. Smacznego! :)

2 komentarze