Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g)
- duuuużo owoców :)
Do dzieła:
Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie żółtko, a na końcu oliwę. Całość ubijamy jeszcze przez chwilę, po czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo owoców - wypełnijcie nimi całą blachę :) Im mniejsza blacha, tym wyższe będzie ciasto :)
PS. Moje ciasto jest ciemne i dość zbite - ponieważ użyłam do wypieków mąki Pełne Ziarno Lubelli
Prześlij komentarz