Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami

wtorek, 4 października 2011

Lekkie i delikatne ciasto, do którego swobodnie możecie dodawać każde owoce, nawet te mrożone :) Gwarantuję, że uda się nawet bardzo początkującym wypiekaczom słodkości! :) Żadnych zakalców, żadnych opadających wierzchów, lekkość iście biszkoptowa! :)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g)
  • duuuużo owoców :)
Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka.




Do dzieła:
Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie żółtko, a na końcu oliwę. Całość ubijamy jeszcze przez chwilę, po czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo owoców - wypełnijcie nimi całą blachę :) Im mniejsza blacha, tym wyższe będzie ciasto :)

PS. Moje ciasto jest ciemne i dość zbite - ponieważ użyłam do wypieków mąki Pełne Ziarno Lubelli 


Prześlij komentarz