Składniki: (2-3 porcje)
- 200g mąki
- 50g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g słodziku w proszku Sussina Gold lub cukier
- 150g serka Wanilia
- 100g jogurtu naturalnego
- truskawki, ziarenka wanilii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do dzieła:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego!
Rada:
- Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund aby były gotowe :)
- Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne :)
Kusząco wygląda:)
OdpowiedzUsuńjak tutaj ładnie i smacznie:)
OdpowiedzUsuń