Waniliowe placuszki z truskawkami

piątek, 18 maja 2012

Te lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :)

Składniki: (2-3 porcje)
  • 200g mąki
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g słodziku w proszku Sussina Gold lub cukier
  • 150g serka Wanilia
  • 100g jogurtu naturalnego
  • truskawki, ziarenka wanilii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do dzieła:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego!

Rada: 
  1. Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund aby były gotowe :)
  2. Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne :)


2 komentarze