Zielone szparagi z krewetkami

piątek, 18 maja 2012



Składniki:
  • 200 g zielonych szparagów
  • 9 krewetek tygrysich
  • pół pomidora
  • 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól ziołowa, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • przyprawa do ryb i owoców morza

Do dzieła:
  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki
  2. Krewetki przyprawiamy mieszanką ziół
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki i smażymy, aż zmiękną.
  4. Dodajemy pokrojone szparagi i masło. Smażymy 2-3 minuty, aby szparagi zmiękły, ale były nadal chrupiące.
  5. Na talerzu wykładamy pokrojone pomidory, krewetki ze szparagami, a na górę ścieramy parmezan.



6 komentarzy

  1. Moze nie calkiem na studencka kieszen (wiadomo, krewetki) - ale z drugiej strony nawet student zasluguje na odrobine rozpusty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to mit że ceny krewetek są niebotyczne :) można dostać naprawdę dobre owoce morza w przyzwoitych cenach ;) oczywiście jeśli nie przelicza się wszystkiego na kraty piwa, jak to czasem u studentów bywa ;)

      Usuń
  2. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wykwintne danie. Zjadłabym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń