Składniki:
- 200g zielonych szparagów
- 9 krewetek tygrysich
- pół pomidora
- 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu
- świeżo mielony pieprz,
- sól ziołowa,
- oliwa z oliwek
- "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari
Do dzieła:
Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając je obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe :)
Moze nie calkiem na studencka kieszen (wiadomo, krewetki) - ale z drugiej strony nawet student zasluguje na odrobine rozpusty ;)
OdpowiedzUsuńOj, to mit że ceny krewetek są niebotyczne :) można dostać naprawdę dobre owoce morza w przyzwoitych cenach ;) oczywiście jeśli nie przelicza się wszystkiego na kraty piwa, jak to czasem u studentów bywa ;)
UsuńSerdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Ale wykwintne danie. Zjadłabym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń