Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny

poniedziałek, 23 lipca 2012


Kochani! Bardzo przepraszam, za tak długą nieobecność i zaniedbanie bloga! Ostatnimi czasy wiele się u mnie dzieje, zmienia i komplikuje, a problemy i obowiązki pochłaniają całe dnie. Niemniej jednak myślę o Was codziennie! Kiedy tylko znajduję chwilę - próbuję nowych smaków i rozmyślam o przepisach :) Na pierwszy ogień nadrabianych zaległości wpadają Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny - pozycja wybrana przez czytelników Spektrum odwiedzających fanpage.

Składniki: (na 2 porcje)


  • 160g makaronu z semoliny (ja uwielbiam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca)
  • 1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym* 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pęczek szparagów zielonych
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych)
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • szczypta soli do wody na makaron

  • * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów
    pokrojonych w kostkę



    Do dzieła:

    Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku)  z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy, odcedzamy go i odstawiamy na bok. W między czasie myjemy szparagi i kroimy je na 2-4cm kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy ok. 3 min., aż lekko zmiękną. Dodajemy pomidory razem z sokiem i podsmażamy do zredukowania 3/4 soku, często mieszając. Kiedy sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min.  Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze makaron, oprószamy go odrobinką parmezanu i dodajemy gorące warzywa. Et voila! Bon appetit! 


    Jak dodatek do tego dania polecam alzackie wino Muscat d’Alsace. Ten Muscat w odróżnieniu od swoich śródziemnomorskich imienników jest wytrawny, mocno aromatyczny, o wyjątkowym smaku i aromacie świeżych winogron. Ale nie zniechęcajcie się jego wytrawnością! Cudownie podkreśli smak szparagów i nada potrawie charakterek! :) 

    2 komentarze

    1. Pysznie wyglada! Nie jestem pewna, czy jadlam kiedys makaron z semoliny; przy najblizszej okazji kupie i sprawdze :)

      OdpowiedzUsuń