Lato tego
roku obdarowuje nas wspaniałymi owocami i warzywami. Ryneczki pełne
szparagów i truskawek przysparzają o kolorowy zawrót głowy! ;)
Warto czasem dobrze nam znane smaki przełamać czymś nowym ale niekoniecznie nowoczesnym.
Dziś przedstawiam Wam częstego gościa w mojej kuchni - pokrzywę!
Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli głównej, to sekret tej sałatki!
Składniki:
- ser pleśniowy
- melon
- maliny + borówki
- młoda pokrzywa
- pestki dyni
- twaróg + jogurt grecki
- świeże zioła
- sól + pieprz
Jedyną
pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi
się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w
moździerzu na wilgotną pastę, twaróg blendujemy z jogurtem i solą w
proporcjach dających gęsty krem, w którym możemy "postawić łyżkę". Na
foli
spożywczej rozkładamy warstwy pasty i twarogu, a następnie rolujemy i
chłodzimy.
Dalej to już czysta sztuka! Maliny blendujemy na sos, pokrzywę płuczemy i osuszamy, układając na niej pozostałe składniki - możecie również lekko uderzyć pęczkiem o blat, aby pozbawić ją ewentualnych igiełek :) Bawcie się formą! Podajcie tą sałatkę tak jak lubicie! Dużo sera? Proszę bardzo! Dużo owoców? Proszę bardzo! Możecie uprażyć dynię, będzie aromatycznie!
PS. Dziękuję za Wasze głosy na ten przepis w majowym konkursie #KUKBUK 'a!
Udało mi się wejść do pierwszej 10 :)
Piękny kolorowy talerz. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńpokrzywę często pijemy jako herbatkę, jeszcze nie odważyłam sie jej jeść na surowo :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje :) Pokrzywę już miałyśmy okazję jeść :)
OdpowiedzUsuńCzyli to Ty jesteś autorką tej pięknej sałatki, którą widziałam na Kukbubu :)
OdpowiedzUsuńHihi :) tak to ja, bardzo dziękuje
Usuń