Grillowa letnia uczta pełna kolorów? TAK! Otwórzcie okna, którzy mieszkacie w Łodzi - całe Śródmieście pachnie tymi smakołykami! Serwuje dziś dwie wersje burgerów drobiowych z suszonymi pomidorami marki OLE!
Jeden idealny przepis na mięso - nieskończona ilość wariacji z dodatkami! Znajdźcie swoją ulubioną!
Składniki na 4 średnie burgery:
uwaga! czas przygotowania ok. 1h
Jeden idealny przepis na mięso - nieskończona ilość wariacji z dodatkami! Znajdźcie swoją ulubioną!
Składniki na 4 średnie burgery:
- mięso mielone z indyka, 500g ⩽
- odsączone suszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli:
- 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami
- 1 mała świeża papryczka chilli
- duży pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
uwaga! czas przygotowania ok. 1h
- 2-3 duże dojrzałe pomarańcze
- 1 dojrzały grejpfrut
- 3 laski cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 3 cm świeżo startego korzenia
- 500ml białego wina, albo butelka, albo dwie. Połowę na pewno wypijesz podczas gotowania.
Dodatki:
- grillowana gruszka
- grillowana morela
- kapary OLE w oleju z ziołami
- sałata
- siekana natka pietruszki
Do dzieła:
- Mięso dokładnie wymieszaj z siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie.
- Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat!
- Sos cytrusowy na białym winie - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować go dużo! NA ZAPAS! Świetnie stroi również z wołowiną, czy wieprzowiną.
Cytrusy sparz wrzątkiem, wyszoruj w wodzie z octem, a później w wodzie z sodą - takie kąpiele pomogą pozbyć się wszystkich syfów i pestycydów. Następnie pokrój je w grube plastry i zalej w rondlu białym winem wraz z pozostałymi dodatkami. Gotuj pod przykryciem, aż cytrusy zmiękną, a wino zamieni się w owocowo - pikantny sosik. Jeśli wina będzie za mało, bo odparuje, albo wysiorbiesz je niby-sprawdzając-sos - po prostu dolej. Jeśli za mało powera - dodaj imbiru. Kiedy owoce zmiękną, redukuj sos przez 2-4 min. na dużym ogniu bez przykrycia, a następnie wyjmij laski cynamonu, zblenduj całe towarzystwo i hop na sito. Aby poszło Ci to sprytnie, sito połóż na garnek/miskę, nakładaj porcjami owocowy krem i sosjerką lub inną dużą łychą skrupulatnie przecieraj. Gotowe, pakuj do słoika, wekuj albo schłódź. Polej sosem mięso. - Dodatki - morele przekrój na pół, wyjmij pestki. Gruszkę pokrój w grube plastry i wyjmij nasionka. Przypiecz je solidnie na grillu.
Wow super post, też kocham gotować i prowadzę bloga ;-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Takie domowe burgery są najlepsze.
OdpowiedzUsuń