Rustykalny chleb bezglutenowy z oliwą truflową

środa, 14 października 2020

 


Ile to razy zdarzyło Wam się zatrzymać na chwilę mijając piekarnię lub miejską kawiarnię i zamykając oczy wciągnąć zapach świeżego chleba? Zapach, który sprawia, że czujemy się jak w domu, bezpieczni (i głodni :)) – nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliśmy chleba!

Dziś przepis na pyszny i szybki chleb bezglutenowy, rustykalny z oliwą truflową.
 
 
Składniki:

Miksy, które znam i polecam to:
Schär – Mix B – Bread-Mix
Schär – Mix it! Dunkel – rustykalny, ulubiony!
Gluten Free Life – Bezglutenowa mieszanka wieloziarnista

Jeśli chcecie jednak podjąć wyzwanie i upiec chleb z samodzielnie wymieszanych mąk – poniżej składniki:
  • 250 g mąki gryczanej lub owsianej GF
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej

oraz
  • 8 gramów drożdży instant lub 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody
  • opcjonalnie 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych GF

Warto wiedzieć:

  1. mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż ta klasyczna
  2. zazwyczaj ciasto na chleb gluten free jest bardzo lepkie i nie utrzymuje kształtu – na początku polecam pieczenie w keksówce.



Do dzieła:

Cukier oraz świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż pojawią się bąbelki. Jeśli macie drożdże instant – pomińcie ten krok.
Sypkie składniki mieszamy w dużej misce, wlewamy do nich wodę (z drożdżami) i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką, aż do uzyskania zwartej masy.
Foremkę (lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do mniej niż 50’C – nasze ciasto wtedy wyrośnie! Po wyrośnięciu podkręcamy temperaturę do 200’C i pieczemy chleb przez ok. godzinę.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i układamy go na kratce lub stalowym sitku.
Niestety chleb musi wystygnąć zanim zabierzemy się za jego krojenie. Smacznego!


Triki domowego piekarza:

  1. Wstaw na dół piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą – dzięki temu chleb będzie wilgotny.
  2. Po wyrośnięciu posmaruj chleb odrobiną oleju słonecznikowego – dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
  3. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy w niego pukniemy od spodu.
 
 

3 komentarze

  1. Z nieba mi spadł ten przepis. Właśnie nazamawiałam mąk bezglutenowych z pyszne eko, a potem siadłam i zaczęłam się zastanawiać, czy mi do reszty odbiło i co ja z nimi biedna zrobię. :D A tutaj ten chleb bez glutenu wejdzie jak złoto. <3 Mam tylko jedno pytanie, czy zamiast mąki kukurydzianej/ziemniaczanej mogę użyć skrobi z tapioki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń